Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Cégeknek

Cégeknek

Az Európai Unióba való belépésünkkel új kihívásokat vállalt az egész ország, nemcsak nemzetgazdasági szinten, hanem térségi és városi szinten is. Ez a kihívás folyamatosan jelenik meg a társadalom egyre kisebb csoportjai számára, sőt az egyén is részese kell, hogy legyen. A tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlásával a határok nélküli európai és ezáltal a globális verseny részesei lettünk. A belépés pillanatától nyílt verseny folyik az európai települések, kistérségek, megyék, régiók, országok között. A verseny célja a megfelelő gazdasági környezet kialakítása, amely felhasználja a jelenlegi környezeti,természeti adottságokat, amelynek eredményeként biztosítható a jó életminőség, valamint a fejlődés lehetősége. Az eredményességen múlik egy város, egy térség lakosságmegtartó képessége, vonzereje, társadalmi-gazdasági fejlődése, stagnálása vagy lemaradása. A megmaradás szükségszerűsége, a gazdasági versenyben való helytállás, megfelelés, nemcsak a gazdaság szereplőitől vár tudatos magatartást, hanem az önkormányzatokra is jelentős feladatokat hárít, amely nemcsak gazdaságösztönzést jelenthet direkt módon, hanem a társadalmi, szociális és egyéb területek élénkítését is. E célból készült a 2008-ban elindított Szolnok Hazavár Program.

A Szolnok Hazavár Program célja, hogy a felsőoktatási ösztöndíj program segítségével munkahelyet biztosításon a magasan kvalifikált, speciális tudással rendelkező munkavállalók számára.

Mit kínál a „Szolnok Hazavár Program” a munkáltatónak:

  • speciális tudással rendelkező munkaerőt;
  • az ösztöndíj adóalapot csökkentő közcélú adomány.

Az ösztöndíjprogram keretében a hallgató kötelezettséget vállal, hogy a végzést követően a tanulmányi szerződésben megjelölt munkáltatónál helyezkedik el, az ösztöndíj folyósításával megegyező időszakra. Az ösztöndíj időtartama a végzést megelőző 3 év. A munkáltató a tanulmányi ösztöndíj felének megfizetésé mellett biztosítja a pályakezdő alkalmazását.
A hatályos jogi szabályozás lehetőséget teremt diplomás pályakezdő fiatalok adó, illetve járulékkedvezménnyel történő foglalkoztatására is a munkáltató részére. Lényege, hogy kilenc hónapig, legfeljebb egy évig terjedő időszakra, a mindenkori minimálbér mértékéig adómentes ösztöndíjjal foglalkoztatási jogviszony létesíthető. Ha az érintett munkavállaló START kártyával rendelkezik, járulékkedvezmény illeti meg azon munkáltatót, amelyek első ízben munkába állók számára munkalehetőséget biztosítanak.

Az ösztöndíjprogram jellemzői:

Ösztöndíjas az lehet:

-          aki szolnoki kötődésű és szolnoki lakhellyel rendelkezik

-          aki felsőfokú oktatási intézmény hallgatója;

-          aki szerződésben vállalja, hogy tanulmányai sikeres befejezését követően konkrét szolnoki munkáltatónál létesít munkaviszonyt, legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező időtartamra;

-          akit egy konkrét szolnoki munkáltató megszerzett szaktudása alapján foglalkoztatni kíván.

 

Időtartama:

-          maximum 3 év a szorgalmi és vizsga időszakokra vonatkozóan (évente 2x5 hónap)

-          egyetemi tanulmányok esetén az utolsó 3 év

-          master képzésben résztvevőknél a teljes időtartam (max. 3 év)

-          bachelor képzésben résztvevőknél az utolsó 1 év támogatható

Az ösztöndíj mértéke:

            - Az ösztöndíj 40.000 - 80.000,- Ft/hó összegig terjedhet. Az ösztöndíj összegének 50%-át az önkormányzat vállalja, másik felét a leendő munkáltató.

Jelentkezés a programra:

A honlapon történő regisztrációval lehet bekapcsolódni az ösztöndíjprogramba.

A pályázati eljárás és a pályázatok elbírálásának módja:

A pályázatokat a Szolnok Hazavár Program Munkacsoport véleménye alapján – a Szolnok Város Jövője Közalapítvány Kuratóriuma bírálja el, és pozitív döntés esetén meghatározza az ösztöndíj havi összegét is. A döntésről minden pályázó írásbeli értesítést kap.

A pályázat akkor kerül a Szolnok Város Jövője Közalapítvány Kuratóriuma elé döntésre, ha a pályázó és egy konkrét szolnoki munkáltató között előzetes megegyezés jön létre a tanulmányi ösztöndíjra és a későbbi foglalkoztatásra vonatkozólag.

A szerződés megkötésére és az ösztöndíj folyósítására a Szolnok Város Jövője Közalapítvány a legalkalmasabb. Közalapítvány bevonása a folyamatba nemcsak az önkormányzati, vállalkozói-munkaadói és munkavállalói oldal összekapcsolása miatt szükséges, hanem azért is, mivel a hatályos jogi szabályozás alapján a Közalapítvány által oktatási intézményben folytatott tanulmányokra, a hallgató részére folyósított ösztöndíj adómentes, a munkáltatói oldalon pedig adóalap-csökkentő jogcím a közcélú adomány.

 

Gyakornoki Programelemünkről a letölthető dokumentumok között talál további tájékoztatást.

 

 

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app