Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

XIX. század közepi leírás Szolnokról

Egy ismeretlen XIX. század közepi leírás Szolnokról

Charles Loring Brace (1826-1890) az USA keleti partvidékén élő, előkelő új-angliai család sarjaként 1851-ben látogatta meg hazánkat. Főképp az Alföldet járta be, s az ország történelme, népei, szokásai mellett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc érdekelte leginkább. Magyarbarátságát csak növelte, hogy a császári hatóságok a gyanús amerikait Nagyváradon kémkedés vádjával letartóztatták, s egy hónapra be is börtönözték. A következő évben megjelent könyve hosszú ideig az egyetlen, hazánkat részletesebben leíró munka volt az USA-ban. Szolnokon is járt, s városunkról is megemlékezett, mégpedig az alábbiakban:

„Szolnok egy hamisítatlan magyar falu, amely szöges ellentétben áll a modern európaiságot megtestesítő Pesttel. Mindig, amikor ezen falvakban sétáltam, az volt az érzésem, mintha – ezer más dologgal egyetemben – a magyarság keleti, nomád örökségéről árulkodnának. A házak épp úgy helyezkednek el, ahogyan a hunok vagy tatárok törzsei állíthatták fel sátraikat. Még a legnépesebb faluban is a házak teljesen elszigeteltek, udvarukkal és fákkal körülvéve, s elhelyezkedésük semmi módon nem alkalmazkodik a többi házéhoz. Ennek eredményeképp az utcák a legváltozatosabb módon kanyarognak. …

Szolnok, 1851. április. – Épp most tettem egy sétát a házak között húzódó, kacskaringós utcáin, amelyek inkább ösvényeknek tűnnek. A kerítéseket mindenütt vagy a Tiszából hozott nádból fonják, vagy pusztán nádkötegekből rakják össze. Helyenként lehet fehérre meszelt vályogfalakat látni, amelyek az Írországban használtakhoz hasonlóak.  Minden azt látszik igazolni, hogy az ország szenved a fa- és kőhiány miatt. A házakat agyagtéglákból építik, betapasztják, majd bemeszelik. Az egész faluban egyetlen kőépületet sem lehet látni, s fából készült házat vagy kerítést is csak elvétve. Az utcák összességében sivár látványt nyújtanak, bár a sövények mögötti akácok nemcsak a szemnek kedvesek, de illatukkal is megtöltik a levegőt. Szolnok látványa eléggé csalódást keltő. A házak elég csinosak, de semmi sem tűnik kényelmesnek, sem pedig ízlésesnek. Ez egy parasztfalu, s én igencsak kíváncsi voltam, hogyan festenek a házaik kívülről. Bármennyire csalódtam is lakhelyeikben, korántsem volt ez így az emberekkel. Először itt találkoztam magyar parasztokkal, s csak annyit mondhatok, hogy amennyiben egy elnyomott társadalmi osztály olyan látványt nyújt, mint ezek a férfiak, akkor egyesekre a rablánc igencsak jó hatással lehet.

Valamiféle piacos nap lehetett, mert sokan gyűltek össze azon a téren, ahol jómagam is megszálltam. Minden férfi széles karimájú fekete kalapot viselt, illetve gyapjával kifelé fordított báránybőrt, amelyet úgy csavartak magukra, ahogyan a rómaiak a tógát. Alig akad közülük olyan, aki nem magasabb hat lábnál (180 cm), s mindannyian jó felépítésűek, izmosak, már amennyire ezt a birkabőr alatt meg lehet ítélni. Olyan egyenesen és méltóságteljesen lépkednek, ahogyan a régi indián főnökök tehették hatalmuk csúcsán. Van valami indiánhoz hasonló a megjelenésükben – hosszú, sima fekete hajuk -, napbarnított arcuk, amely vékony erőteljes testükhöz képest. Néhányan cserzett bőrt viselnek, amelyeket az indián öltözetekéhez hasonló hímzések díszítenek.

Valójában széles Európában nem láttam jobban kinéző férfiakat, mint ezek a vásárra összegyűlő parasztok. Mindegyiknek katonához hasonló a kiállása.

A nők barnák, egészséges kinézetűek, ám alacsonyak, zömök felépítésűek – korántsem olyan szépek, mint a férfiak. Mindannyian kicsiny cserzett bőrkabátkát viselnek (ködmöny), amely díszesen hímzett, rövid ruhát, alatta pedig piros bőrből készült magas szárú csizmát. Így összességében eléggé eredeti a megjelenésük, különösen tekintve saját elképzeléseinket egy nőről. Mindenféle vásári tennivalóban részt vesznek, bőszen alkudoznak, miközben a férfiak méltóságteljesen hallgatnak, vagy hazudnak igazi keleti modorban, s élvezik a tavaszi napfényt. Alkalmanként arra jár a falu bírája is, s mindannyian megbökik a kalapjuk karimáját felé, ámde korántsem elnyomott szolgaként. Mindannyian független, határozott emberként viselkednek.

Amellett, hogy Szolnok érdekes példánya a magyar falvaknak, az utazó számára érdekes lehet felkeresni, hiszen számos emlék utal itt a nemrégiben lezajlott harcokra. …

Úgy mondják, hogy a város sokat szenvedett ezekben a véres ütközetekben. Mindenesetre igencsak gyorsan helyreállították, mert én már csak a pusztítás néhány jelét láttam a házakon. … A Szolnokon eltöltött rövid idő után egy csinos gőzhajón elindultam a Tiszán fölfelé … „        

Dr. Bagi Gábor

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app