Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Tabán

A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak

A Tabán

Szolnok egyik legrégebbi városrésze. A Zagyva partján fekszik, a Tisza-Zagyva torkolat közelében. A név az oszmán-török "tabaq-xane" - "cserzőműhely, tímárműhely" jelentésű - szóból származik és a török hódoltság idején terjedt el nálunk.

Eredetileg azokat a városrészeket nevezték Tabánnak, ahol tímártelepek voltak, később a szegény, elhanyagolt külső városnegyedeket is. A tímártelepek rendszerint a város szélén, vízparton helyezkedtek el, mivel a mesterség űzéséhez vízre volt szükség, másrészt a bőr kikészítése kellemetlen szaggal járt.

A 18. században több önálló tímármester is dolgozott a városban, később kékfestő műhely működött a torkolat közelében. 

Szolnok - mint a tiszai kereskedelem és közlekedés központja - munkalehetőséget biztosított a tabáni lakosok számára is. A sószállító tutajokon, a gabonáshajókon mindig akadt munka. Sokan a sótömbök kirakodásával, a tutajok partra vontatásával, gabonarakodással foglalkoztak. A lakosság másik fontos jövedelemforrása a halászat volt. 

A Tabán lakói szabálytalan, zegzugos utcák zsúfoltan elhelyezett házaiban éltek. A terület benépesedése folytán telekosztódással alakult ki ez az aprótelkes, halmazos települési forma. A 1970-es évek elején még álltak a kicsiny házacskák, amelyeknek többségébe lefelé vezetett 1-2 lépcső. Sok háznak a tetejét nád fedte, döngölt földes padlójukat mázolással javítgatták öreg tulajdonosaik. Vízvezeték, szennyvízcsatorna nem volt. A vizet az egyetlen utcai kútról hordták a házakba, a szennyvizet pedig az udvarra löttyintették. Fürdőszoba nem volt, WC pedig az udvari bódéban.

A 70-es évek elejétől épültek fel az Ady Endre út és a Móra Ferenc út tízemeletesei, amelyekben a tabániak is lakást kaptak. Az öreg házakat lebontották. Helyükön épültek a régi településszerkezetet idéző zegzugos utcácskák mai igényeket kielégítő szép házai.

A Tabáni Tájház

Egyetlen emlékként megmaradt a Tabán 24. számú ház, a Tájház. Ez az épület a maga 100 éves korával a régi tabáni házak legfiatalabbja lehetett. Kétosztatú ház, utólag hozzáépített tornáccal. Tulajdonosai többször átalakították, utoljára Kovács Sándor halászé volt. A ház cseréptetős, szoba-konyhából áll, a szoba mennyezetgerendázatát eredeti szépségében megőrizték. Földes padlójú, fehérre meszelt falú, kétablakos. Homlokzatával az utca felé néz, udvari részén faoszlopos gang hózódik. A tájház konyha és szobaberendezése az 1930-as évek parasztpolgári stílusát tükrözi.

A halászok jellegzetes téli foglalkozása volt a hálójavítás, ennek szerszámait is láthatjuk a korabeli konyhaberendezés mellett.

A szoba párhuzamos elrendezésű. Az ablak előtti falrészen helyezkedik el az asztal a fakanapéval és a székekkel. Egyik oldalán a felvetett ágy és a sublót, a másikon a kétajtós ruhásszekrény és egy régi faragott láda. Kemence nem volt, így vaskályhával tüzeltek. A szoba díszítésére legalkalmasabb hely a sublót, rajta sokféle csésze, tányér, kegytárgyak, fölötte a tükör. A falakon szentképek, családi fotók, szenteltvíztartó olvasóval. 

Még egy öreg ház áll a Tabánban, amely nemrég lakó nélkül maradt. Közösségi tulajdonba vételére, műemléki megőrzésére polgári egyesület alakult.

A szolnoki Művésztelepen élő festők egyik kedvenc témája és tartózkodási helye volt a Tabán. Megragadta őket az ódon városrész hangulata, varázsa. Müller Adolf, Mednyánszky László, Vidovszky Béla, Zádor István, Gácsi Mihály sok szép tabáni házat, utcarészletet örökített meg. 

A csónakház

A Tabánból a Tisza felé indulva átkelünk a Zagyva-hídon, majd elhaladunk a csónakház mellett. Szolnokon 1901-ben jött létre a Tiszai Evezős Egylet. Azóta a városban mindig jelentős volt a vízi sportélet. Az 1926-ban épült csónakházat 1985-ben átépítették.

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app