A Tisza fővárosa számos olyan gasztronómiai kinccsel rendelkezik, melyek megfelelő gondoskodással, odafigyeléssel, törődéssel, igazán „szolnokiak” tudnak maradni.
A hagyományok lelkiismeretes ápolásával nagyanyáink, nagyapáink tudása így tovább élhet a jövő generációjában is.
Ha már Szolnok, ha már hagyomány, és ha már gasztronómia, akkor nem szabad elfelednünk a szolnoki tepsis csülköt sem, mely tradicionálisan az alábbi recept szerint készül:
Hozzávalók:
- 2 szelet ujjnyi vastag főtt-füstölt császárszalonna
- 4 szelet főtt-füstölt hátsócsülök
- 5 db közepes héjában főtt burgonya
- 4 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- ételízesítő keverék
- őrölt bors
- vaj
Elkészítés:
A csülköt megfőzzük, kicsontozzuk. Egy tepsit kivajazunk, beletesszük a felvágott csülköt, majd ráhelyezzük a karikára vágott burgonyát.
A tejfölt összekeverjük a felaprított fokhagymával, borssal és az ételízesítővel, ezt követően ráöntjük a krumplira.
A császárszalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, centinként a közepéig bevagdossuk, majd a szeleteket a tejfölös réteg tetejére helyezzük.
Az egészet kb. 20-25 percig, a szalonna és a tejföl pirulásáig sütjük.
Jó étvágyat!