Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnok a Tisza fővárosa

Jász-Nagykun-Szolnok megye Magyarország keleti felében, az Alföld közepén, hét megyével határosan helyezkedik el a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió, és a Hortobágy-Berettyó folyása mentén. Természeti értékei közül legjelentősebbek a jó termőföld, a termálvízkincs, a hosszantartó napsütés, valamint a folyópartok és árterek érintetlen természeti szépségei. Megyeszékhelye Szolnok, mely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál, Budapesttől 100 km-re fekszik.

Szolnok neve 1030 körül válik ismertté, mikoris István király az újonnan szervezett ispánság központjává tette. A Tisza és a Zagyva által körülvett védett magaslaton épült ki az ispánsági vár, mely nevét Zounok ispánról kapta, aki egyben a megye névadója is lett.
Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 2015-ben ünnepelte alapításának 940. évfordulóját.

A város a XII. századtól a sókereskedelem és sóelosztás egyik magyarországi központjává vált. A törökök elleni harcban - földrajzi helyzetéből adódóan - stratégiai jelentősége természetesen vonta magára az ország figyelmét. Itt épült föl a XVI. században az Alföld legerősebb vára. A várat 1550-51-ben újjáépítették, majd a várost fallal és vizesárokkal vették körül. A megerősített várban Nyáry Lőrinc várkapitány két hétig tudta feltartóztatni a húszszoros túlerőben lévő török sereget, a vár azonban a török kezére került. A 133 évi török uralom alól 1685-ban szabadult fel Szolnok. A várnak mára romjai sem maradtak.

A közlekedésben forradalmi áttörést hozott az 1835-ben megindult Tiszai gőzhajózás, majd 1847. szeptember 1-jén az ország második vasútvonalának - a Pest-Szolnoki pályaszakasznak – a megnyitása. A vasút révén épült ki és fejlődött folyamatosan a város közlekedési ipara is.

A gyarapodásnak további lendületet adott, hogy 1876-tól az újonnan szervezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelye lett.

A két világháború között a város fejlődése megtorpant: a második világháború idején Szolnokot tizenkétszer érte bombatámadás, melynek során a vasútállomás és környéke különösen, de más városrészek is súlyos károkat szenvedtek.

Az 1950-es, 60-as években több hullámban jelentős ipari és infrastrukturális beruházásokra került sor. Hatalmas építkezés kezdődött meg, lakótelepek alakultak ki, s a környékről betelepülőkkel megnőtt a város lélekszáma. 1990-ben, a demokratikus helyhatósági választások eredményeként, Szolnokon is felállt az új önkormányzati képviselőtestület, mely 1990. november 13.-i döntése értelmében kérte a város jogállásának megváltoztatását, amit az országgyűlés jóváhagyott, s Szolnok Megyei Jogú Város lett.

Ezután a rövid bevezető után, nagy szeretettel meghívjuk Önt Magyarország tizenegyedik legnagyobb vidéki városába. Ha már évekkel ezelőtt járt itt, jöjjön el azért, hogy meggyőződjön arról, milyen gyors ütemben fejlődik városunk. Ha viszont még nem járt itt, akkor azért érdemes ideutaznia, hogy megismerje a természeti kincsekben és kulturális ajánlatokban meglepően gazdag alföldi várost és térségét.

Szolnok város közel 75 ezer lakójával, ha nem is az ország legnagyobb, de egyik legszebb megyeszékhelye. Neve hallatán először a Tisza folyó, a Szigligeti Színház, a Művésztelep, a kosárlabda, a vízi sportok, és a megannyi érintetlen természeti szépség jut eszünkbe, a tiszavirágzás látványa pedig olyan élmény, amit minden természetszeretőnek látnia kell.

A Tisza és Zagyva folyók- melyek árterei, holtágai horgászok, kirándulók paradicsoma-, a város életében rendkívül fontos szerepet játszanak. A két folyó találkozásánál épült fel a mi városunk, melynek lakói szorgalmas, kitartó emberek. Mindaz, amivel a természet megajándékozott minket, párját ritkítja, s elszakíthatatlan köteléket képez ember és város között. Az érintetlen folyópartok nyújtotta látvány, a friss levegő és a csend nemcsak a pihenni vágyó lelkét nyugtatja meg, de élménnyé varázsolja a vízi sportokat is a Tiszán, s várja a kerékpározni és kirándulni vágyókat egyaránt.

Szolnok a folyóvölgy élővilágán túl egy másik kincs birtokosa is. Gyógyvizünk csodáit egyre többen ismerik és kedvelik meg. A 900 méter mélyről feltörő hévíz szerepe kettős, hiszen ezzel biztosítják egyrészt a Tisza Szálló és Gyógyfürdő szállodai és éttermi részének, valamint a nagy népszerűségnek örvendő fürdőrész üzemeltetését is, másrészt a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő több medencéjét is ezzel a gyógyvízzel töltik fel.

De nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy további páratlan kincsekre leljünk Szolnokon, hiszen a városunkban június közepétől a hónap végéig tartó tiszavirágzás, a kérészek násztánca – mely az élet mulandóságának, a szépség és a boldogság tünékenységének szimbóluma-, minden évben ámulatba ejti a Tisza-part kedvelőit.  A tiszavirágzás szimbolikája ihlette meg a 2011-ben átadásra került Tiszavirág híd megépítését is, mely városunk új jelképé vált, s mely szervesen bekapcsolja a Tiszaligetet a város vérkeringésébe.

Szolnok vonzerejéhez hozzájárulnak oly nagyszabású rendezvények is, melyek már-már hagyományossá váltak városunkban. Amennyiben Ön a kulturális programok iránt érdeklődik  elsősorban, figyelmébe ajánljuk fesztiváljainkat: a Gulyásfesztivált, ahol megkóstolhatja a híres szolnoki gulyást, a Tiszavirág Fesztivált, ahol nemcsak a tiszavirágzás csodálatos látványában gyönyörködhet, hanem zenei és gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhet, de ellátogathat a Csokoládéfesztiválra is, ahol a magyar kézműves édességek és készítőik bemutatkozásán túl a kikapcsolódást nyújtó, kreatív szórakoztató programok teszik teljessé a fesztivált, vagy a Tiszai Hal napjára, mely célja a tiszai halászat és a horgászati tradíciók népszerűsítése. A kulturális élmények szerelmeseinek ajánljuk továbbá a Tisza-parti Nyár, az Ételkorzó, az ARTjáró, az Őszi Szolnoki Művészeti Hetek, a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál, a Tiszai Hal Napja, a Szolnok Napja, a Szolnoki csata – hadijáték, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még számos rendezvénysorozatunkat egyaránt. A Sörárium pedig egy olyan egyedülálló interaktív sörmúzeum és kiállítótér, mely nemcsak a város turisztikai kínálatát gazdagítja, de a sok éve szunnyadó szolnoki sörgasztronómiának is lendületet ad.

A város alkotó közösségei közül nemcsak a Művésztelep művészei váltak híressé az évek során, hanem a Tisza Táncegyüttes, a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is. Szolnok hírnevét öregbíti előadásaival a Szigligeti Színház, tárlataival a Művésztelep, mely 1902 óta fogadja a művészeket. Emellett számos múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja látogatóit.

Szolnokon nagy hagyománya van a vízilabdának, a kosárlabdának, a vízi sportoknak. A Holt-Tiszán nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas kajak-kenu pályát alakítottak ki. A horgászat, a vadászat és a lovaglás kedvelői is találnak lehetőséget hobbijukhoz. A szabadidő hasznos eltöltéséhez számtalan szórakozási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére: vendégeink a Tiszán, a Zagyván és a holtágakon a különböző evezős sportokat, a parkerdőben lévő turisztikai tanösvényeket, a gátakon és a túraútvonalakon a kerékpározást, túrázást is kipróbálhatják. Amennyiben viszont a repülést szereti, meghívjuk a REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeumba, Európa egyik legizgalmasabb katonai repüléstörténeti múzeumába.
A városba látogatót tehát színes programok sokasága, elragadó természeti környezet várja. Színvonalas szálláshelyeink a minőségi turizmust szolgálják az ifjúsági szállástól, szabadidőközponttól kezdve a panziókon, kempingeken át, egészen a négycsillagos hotelekig. A széles kínálat egyéni és csoportos, szabadidős és üzleti turisták fogadását egyaránt lehetővé teszi, a városban található konferenciahelyszínek pedig szintén az üzleti turizmust szolgálják.

Ezen programok, látnivalók csupán kis szeletei Szolnok turisztikai kínálatának, de talán elöljáróban megmutatják azt, milyen sokszínű, izgalmas és változatos programokban lehet része annak, aki Szolnokra látogat.

Tudta Ön?

Tudta Ön, hogy …

 • … Szolnokon található az ország legmagasabb lakóépülete;
 • … Szolnokon található az ország legrégebbi, máig működő művésztelepe;
 • … Szolnokon található a legrégebben alakult tánccsoport;
 • … Szolnokon található az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusa;
 • … Szolnokon található az ország legnagyobb szabadtéri játszótere;
 • … Szolnokon található az ország legnagyobb repülőmúzeuma;
 • … Szolnokon található az ország első interaktív sörmúzeuma;
 • … Szolnokon épült az első fahíd a Tiszán;
 • … Szolnokon található Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja a Tiszán;
 • … Szolnokon épült az ország második vasútvonala;
 • … Szolnokon épült az ország legrégebbi vasútállomása?

 

Ha válaszai közt akár egy „nem” is szerepel, kerekedjen fel és látogasson el hozzánk!

Folyóink vonzereje, a RepTár, a Sörárium különlegessége, belvárosunk szépségei, éttermeink finomságai mellett, az itt élő emberek Szolnok valódi büszkeségei.

Jöjjön el, ismerjen meg bennünket!

 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app