Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Sport

Szolnok gazdag és sokszínű közösségi életében fontos szerepet tölt be a sport. A hagyományok megbecsülése és azok ápolása kiemelt feladat, hiszen büszkék lehetünk számos csapat, kiemelkedő sportoló eredményeire, a múlt értékeire. Ezzel együtt a jövő nemzedékek érdekében érvényesülnie kell annak az alapelvnek, hogy a testi nevelés pozitív társadalomformáló eszköz. A testkultúra, a sport kiemelkedő jelentőségét támasztja alá társadalmilag hasznos, semmi mással nem helyettesíthető funkciója az egészség-megőrzésben, a közösségi együttélésben, a szabadidő kulturált, hasznos eltöltésében, a tehetséggondozásban.  Ezek szellemében végzi tevékenységét a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. Az intézmény székhelye a város sportéletének fő központjában található, a Tiszaligetben. A Sportcentrum által működtetett sportlétesítmények számos sport- és egyéb rendezvénynek adnak otthont egész évben. A Sportcentrum intézményi keretein belül működik a több, mint két évtizedes múltra visszatekintő  Szolnoki Sportiskola, amelynek hét szakosztályában 800 sportiskolás jár az edzésekre. A Sportiskola fiataljai számtalan korosztályos magyar bajnoki cím tulajdonosai, diákolimpiák rendszeres résztvevői, és a különböző szintű magyar válogatott csapatok tagjai. A Sportiskola működésének elismeréseként 2011-ben elnyerte a Magyarország Legeredményesebb Sportiskolája kitűntető címet. A Sportcentrum Szervezési Csoportjának munkatársai a városi diákolimpiai versenyek szervezése mellett családi és vállalati rendezvények lebonyolításában is közreműködnek. Emellett a csoport szervezi az olyan kiemelt városi rendezvényeket, mint a Coop-Májusfa Futás, a Majális (május 1-jén), a FIBA 3x3 korosztályos kosárlabda EB-selejtező, a Szent István Napi ünnepségsorozat (augusztus 20-án), a Tiszaligeti Napok, a Tiszai Hal Napja, az Adventi és Karácsonyi Falu.

A Szolnoki Sportcentrum jelmondatának üzenetét egyre több szolnoki fiatal vallja magáénak: „Élj a sporttal!”

Ezt bizonyítja, hogy a városban közel 70 működő sportegyesület, sportszervezet képviseli mind a klasszikus, mind az újszerű sportágakat, melyek a diáksporttól a verseny- és élsportig, az egyedi tömegsport akcióktól az aktív szabadidősportig széles palettán kínálják a lehetőségeket a sportolásra, a szabadidő aktív eltöltésére.

Szolnok a keleti országrész kosárlabda-fellegvára, a többszörös magyar bajnok és többszörös kupagyőztes Olaj Kosárlabda Klub férfi csapatának otthona.

A város természeti adottságai kedveznek a „vizes sportágak” fejlődésének: A Tisza és a Zagyva vizén edzenek a kajak-kenu és evezés sportágak képviselői. Emellett a Sportcentrum által üzemeltetett Holt-Tiszai Vízi sporttelep a fő központja ezeknek a sportágaknak. Ez a sportlétesítmény évről évre rangos versenyeknek ad otthont, de itt tartja felkészítő edzőtáborait a nemzeti kajak-kenu válogatott is.

Nagy hagyománya van a szolnoki vízilabdának, a sportág több olimpiai bajnokot hozott a városnak.
A szolnoki Vízilabda Arénát 800 millió forintot meghaladó beruházás keretében fejlesztették 2013-ban. A kétezer négyzetméter alapterületű csarnokban a medencetér mellett edzőtermek, öltözők és irodák kaptak helyet. Kialakítottak egy, akár 1100 nézőt befogadóra bővíthető lelátórendszert, a parkolók 66 személygépkocsit és 3 autóbuszt fogadnak be egyszerre, és az épület mellett új termálmedencét építettek. A létesítmény bejárata előtt felavatták Kanizsa Tivadar, Boros Ottó és Hasznos István, a három szolnoki pólós olimpiai bajnok mellszobrát.

Az említettek mellett nagy népszerűségnek örvend a labdarúgás, a MÁV FC csapata a másodosztályban szerepel, korszerűen felújított stadionjában 3500 néző kísérheti figyelemmel a mérkőzéseket.

Szintén népszerű a röplabda, a város NB I-es csapata, az Openhouse RKSI  2017-ben története során először megnyerte a Magyar Kupát.

Sok híve van a városban a floorballnak, de nem hanyagolhatók el természetesen az egyéni sportágak kiemelkedő egyéni teljesítményei sem.

Szép jubileumot ünnepelt a bajnoki címeket halmozó Szolnoki Evezős Egylet, és a Szolnoki MÁV Sportegyesület. A sportok királynőjének, az atlétikának is igen tehetséges és sikeres képviselői vannak városunkban, általuk minden évben számos magyar bajnoki címmel gazdagodik Szolnok sportja.

A városban patinája van a repülő sportoknak: a sportrepülés, az ejtőernyőzés és a vitorlázó repülés igen jelentős múltra tekint vissza. Szolnok már a XX. század harmincas éveitől kezdve jelentős szerepet játszott a katonai és a sportrepülésben is. Ez a hagyomány azóta sem szakadt meg, történetéről a 2016-ban megnyílt Reptárban kaphat részletes ismereteket az érdeklődő.

A vízfelszín alatti világ megismeréséhez a szolnoki búvárklub kínál lehetőségeket.

A város nagy gondot fordít az iskolai testnevelésre és a diáksportra. Ennek egyik bizonyítékaként Szolnokon - az országban az elsők között - sikerült bevezetni az általános iskolák alsó tagozataiban, felmenő rendszerben a kötelező mindennapos testnevelést.

Nincsen sport megfelelő létesítmény nélkül: a város vezetése a meglévő létesítmények fejlesztésével igyekszik hozzájárulni a sportélet gazdagításához, ennek ékes bizonyítéka a Tiszaligeti Strand és Élményfürdő fejlesztése, a Tiszaligeti Műfüves Labdarúgópálya kialakítása, a Véső úti sporttelep és az egykori MÁV-uszoda rekonstrukciója, vagy a 4 pályás Tiszaligeti Fallabda Klub. Mindezek a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a város minél több lehetőség biztosításával szolgálja az aktív pihenést kedvelő városlakókat, a Szolnokra látogató turistákat.

 Az igénybe vehető sportpályákról további információkhoz:  link a „Sportpályák” menüponthoz

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app