Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Rozárium

Rozárium, magyar rózsák kertje

A park dísze az a különleges rózsaágyás, melyben a Magyarországon őshonos rózsafajtákból alakítottak ki egy gyönyörű lugast.

A megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen egykor egy – a feltételezések szerint Rerrich Béla által tervezett - közkert volt, amely a Tisza-parti séta-kerttel szoros kapcsolatban állott, de önálló egységet képezett. A korra jellemző, szabályos szerkesztésű, úgynevezett mértani kert volt, amely illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. Itt került kialakításra a rozárium, azaz rózsakert, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákból a Magyar rózsák kertje épült meg.

A magyar nemesítésű rózsák jellemzője, hogy rendkívül dekoratív fajták, rezisztensek (ellenállók a betegségeknek) és szárazságtűrők, hiszen erre lettek nemesítve.

Ezek a hazai fajták ma már jórészt csak nemesítő telepeken, fajtagyűjteményekben fordulnak elő, a kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag nincs szerepük, mert a külföldi (spanyol, olasz, holland) fajták elözönlik a piacot, jóval kevésbé értékesebb, de kurrens fajtákkal.

Tájékoztató tábla a rózsakertben

A Szolnoki Rózsakertben járók a történeti áttekintés mellett a fajták elrendezéséről is tájékoztatást kaphatnak. Az ismertető kiterjed a magyar rózsanemesítés múltjára is.
 
Noémi, Mohács, Ruzsa, Tündér Ilona...., csupán pár azon fajták közül, melyek a Szolnoki Rozáriumot díszítik. A megyeszékhely egyik leglátványosabb- de minden bizonnyal legillatosabb nevezetessége elnyerte méltó és végleges formáját a kihelyezett tájékoztatóval. A táblán feltűnik a Verseghy Park egykori virágosítására felkért Rerrich Béla szakmai életrajza, valamint a magyar rózsanemesítés hagyományát tovább éltető- 125 önálló fajtát kinemesítő Márk Gergely munkássága. Az Árpád házi királyok idejére datálható rózsatelepítés a török hódoltság alatt kapott újabb lendületet. 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app