Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Ó-Szolnok vasútállomás

Ó-Szolnok vasútállomás indóháza és vízháza

A Pest-Szolnok szakasz volt az ország második vasútvonala. Az Ó-Szolnoki vasútállomás Magyarország legrégibb vasútállomása.

Az indóházat 1847. szeptember 1-jén adták át, az ország második vasútvonalának megnyitásával egyetemben. A dátum rendkívül jelentős Szolnok életében, mert a vasút megnyitásával a város bekerült az ország vérkeringésébe.

Az Ó-Szolnoki vasútállomás Magyarország legrégibb vasútállomása. Szolnok első vasútállomásának épületét a Magyar Középponti Vasút építtette Wilhelm Paul Sprenger tervei alapján, klasszicista stílusban, s ma is áll a régi pályaudvar helyén, a Tisza partján. Szolnok volt pályaudvarának indóháza és vízháza ma már műemléki védettséget élvez. A Indóház utcán álló épületek kivitelezője Zitterbarth Mátyás volt.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app