Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki csipkecsokoládé

2017-12-14

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Vajon hányan tudják, hogy a halasi csipke vagy a kalocsai hímzés mintájára nekünk, szolnokiaknak is van mivel büszkélkednünk?

Igen, Szolnok városának is van csipkéje, ami nagyon különleges.

Igaz, még csak közel száz éves múltra tekint vissza, de máris bekerült a városi értéktárba.

A csipke első tervezője és készítője Hagyák Stefánia volt, aki az 1920-as években adta ki keze közül az első darabokat. Bár egyedi csipkéi kelendőek voltak Szolnokon, technikája nem terjedt el széles körben.

Miután Stefánia elköltözött a városból, csak unkahúga, Jakab Antalné Mészáros Gizella vitte tovább ezt a tudást, amit aztán egyetlen tanítványának, Tóth Béláné Szabó Teréziának adott tovább, aki 2003-tól e szolnoki érték megőrzésén és népszerűsítésén fáradozik. Bemutatókon, kiállításokon, vásárokon, kézműves táborokban igyekszik felkelteni az érdeklődést e kevésbé ismert szolnoki értékünk iránt.

Az ő érdeme, hogy mára már nemcsak országszerte, de külföldön is, Ausztráliában, Francaiországban, sőt Japánban is ismerik.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának célja, hogy a város ezen értékét tovább erősítse, s, ha valaki a megyeszékhelyre gondol, nem utolsó sorban a szolnoki csipke gondolata is eszébe jusson.

Önkormányzatunk ezen elgondolásra építve megalkotta a Szolnoki Csipkecsokoládét.

Az egyedi és különleges ízvilágú, 44%-os madagaszkári tejcsokoládé málnaecettel karamellizált kakaóbabbal és tonkababbal ízesített, a tábla tetején pedig a Terike által elkészített szolnoki csipke mintája található, méltó öltözetben megjelenítve ezt a csodát.

A szolnoki csipkecsokoládé kiváló ajándék lehet bárki számára bármely alkalomra, mely december 15-től 1990 Ft/db áron a Tourinform Szolnok Irodában is megvásárolható.

Egyet kérünk: bárki számára is ajándékozza a csokoládét, kérjük, mesélje el a szolnoki csipke történetét, jelentőségét, bízva abban, hogy minél több emberhez eljut a híre ennek a szelet szolnoki értéknek!

A szolnoki csipke jellegzetessége és készítésének menete:

A szolnoki csipke zsinórja – a halasitól eltérően - úgynevezett körmönfont, kerek zsinór, mely kidomborodik a teljes felületből. A szolnoki csipke állandóan ugyanazt a 26 öltésfajtát használta, s használja mind a mai napig, melyek összehúzása soha nem azonos.

Csipkénk nem törekszik pókhálószerű légiességre, öltései nagyobbak, zsinórja is erősebb, az összehúzás rusztikusabb. Soha nem használt és nem is használ stoppoló-öltéseket.

A szolnoki csipke készítésének talán a legfontosabb jellemzője, hogy a mintaszerkesztés során a tervező és a készítő az öltésfajták ritmikus, esztétikus, a minta szerkezetét hangsúlyozó váltakoztatására épít.

A készítés menetének 2 fő egysége van: a zsinór elkészítése és a mintarajz kitöltése.

A mintát a zsinór vonalvezetése rajzolja körbe, az öltések ezt követően készülnek. A szolnoki csipke zsinórja minden segédeszköz nélkül, kézzel készített körmönfont zsinór. Két egyforma fonalgombolyag szükséges hozzá, amelyek végét összekötjük.

Ezután válogatva két kezünket egyszer az egyik, máskor a másik mutatóujjunkon tartunk hurkot. A hurkon tulajdonképpen mindig átvezetjük a másik ujjunkról a szabad szálat, ezzel a másik kezünkre kerül a hurok, ezt váltogatva szaporodik a zsinór, melynek elkészítése után következik a minta kiválasztása.

A választott mintát pergamenre rajzoljuk, majd a rajzolt oldalával lefelé fordítva egy kicsivel nagyobb vászonra férceljük. A vászon szélét körben visszahajtjuk a pergamenre, majd keresztben is levarrjuk az egészet, hogy ne tudjon elmozdulni.

A zsinórt a minta körvonalaira rögzítjük, 2-3 mm-enként. A tűt felszúrjuk, körbevesszük a zsinórt a fércelő cérnával, majd ugyanott szúrjuk vissza, Ezt követi a zsinór által lehatárolt részek kitöltése, a 26 ismert öltés közül válogatva.

Miután a közöket öltéssel töltöttük ki, a vászon oldaláról elvágva rögzítő szálakat, lefejtjük róla a kész csipkét.

Bár egy kisebb minta elkészítése is több órát, esetleges napokat vehet igénybe, ne tántorítson el senkit a készítése, hiszen a hagyományt ápolni, a tanítványokat kinevelni kell, kik, ha szükséges lesz, átveszik majd idővel Terikétől a stafétabotot.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Lengyel vendégek érkeztek advent harmadik gyertyájának meggyújtására

2017-12-16

Végre igazán kedvezett az időjárás szombaton, így zsúfolásig megtelt advent harmadik gyertyájának meggyújtására a Kossuth tér. A délután érdekessége, hogy a lengyel nemzeti televízió, a TVP Polonia is készített egy összeállítást a Szolnokon zajlól, a helyi lengyel kisebbséghez kapcsolódó eseményekről.

Utolsó idei ülését tartotta a közgyűlés

2017-12-14

Ünnepi pillanatokkal indult Szolnok önkormányzatának idei utolsó közgyűlése. A Szeretet házhoz megy program immár hagyományos a megyeszékhely életében, ekkor a város rászoruló családoknak juttat többek között tartós élelmiszert tartalmazó csomagot. Az ajándékot középiskolás diákok viszik el a címzetteknek, őket indította útnak Szalay Ferenc polgármester a közgyűlés elején.

Jobbnál-jobb ötletek a diákközgyűlésen

2017-12-13

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

Folytatódnak a járdafelújítások a Széchenyi lakótelepen

2017-12-12

A tél sem akasztotta meg a Széchenyi lakótelepen egymást követő beruházásokat, fejlesztéseket. A múlt héten kezdődött el, s várhatóan e hét végére már be is fejeződik a járdafelújítás a Széchenyi körút Győrffy István út előtt haladó szakaszán – tájékoztatott Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.

Az E.ON elektromos autózásra ösztönzi a városokat: Szolnok az elsők között mondott igent a környezettudatos közlekedésre

2017-12-11

Mától csendesebb, gazdaságosabb és zöldebb autókkal járnak a szolnoki polgármesteri hivatal munkatársai a hivatali ügyintézésük során. Az alföldi város csatlakozott először az E.ON E-flotta elnevezésű programjához, mely a jövőről felelősségteljesen gondolkodó magyarországi városok számára kínál kulcsrakész megoldást az elektromos autózás élményének kiterjesztésére, a környezetkímélő közlekedés népszerűsítésére és a költséghatékony városüzemeltetésre.