Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Ökumenikus ünneplés a reformáció 500. évfordulóján

2017-11-01

A Reformáció 500 rendezvénysorozat záróakkordjaként - Luther 95 tézisének a a wittenbergi vár kapujára történő kifüggesztésének évfordulóján - ünnepi istentiszteletet tartottak Szolnokon az evangélikus templomban. Az esemény egyik jelentőségét az adta, hogy a protestáns felekezetekkel együtt ünnepelt a katolikus egyház és a zsidóság képviselője is.

A megyeszékhelyen az elmúlt egy esztendőben számos rendezvénnyel hívták fel a figyelmet a jubileum fontosságára. Rajzpályázat, kiállítás és emlékkőavatás is szerepelt a programok között. Ötszez esztendővel ezelőtt, 1517. október 31-én tette közzé Martin Luther német ágoston-rendi szerzetes híressé vált 95 tételét. Mint egyetemi tanár vitára bocsátotta fölismeréseit, melyekre a Biblia tanulmányozása során jutott.

Amint azt Győri Péter Benjámin evangélikus esperes elmondta, Luther semmi mást nem akart, mint azt, hogy az emberek személyes és közösségi élete térjen vissza az eredeti alaphoz: Jézus Krisztushoz. Luther tételeinek szikrája tüzet gyújtott, amely végigsöpört Európán, majd – mondhatni – az egész világon. Természetesen nem maradt egyedül, és a reformáció máig ható következményei szinte felbecsülhetetlenek – emelte ki Győri Péter Benjámin, aki így folytatta: nem kérdés, hogy mai Európánknak, hazánknak ismét szüksége van a belső megújulásra.

Az ünnepi istentiszteletet követő megyeházi ünnepségen Végh Miklós református lelkész és Győri Péter Benjámin evangélikus esperes a Szolnokért Emlékérem arany fokozatát vehette át tevékenységéért Szalay Ferenc polgármestertől, aki hangsúlyozta: az egyházak csodálatos építő munkát végeznek a városban, tevékenységük az egyén erkölcsi fejlődésén túl a lokálpatriotizmus erősödését is hozza, erősíti az emberi kapcsolatok, és - utalva közel  éves ökumenikus lelkészkör tevékenységére - hidakat is épít az egyes vallások között.

Ez utóbbi gondolatot fogalmazta meg a rendezvényen szót kérő Máthé György római katolikus esperes plébános is, aki arról beszélt, hogy nem véletlen részvétele az ünnepségen, hiszen mindannyian egy úton járva Isten felé tartanak.

A protestáns felekezetek képviselői Szalay Ferencnek oklevelet és egy Bibliát adtak át az egyházak munkáját támogató és segítő munkájáért.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Lengyel vendégek érkeztek advent harmadik gyertyájának meggyújtására

2017-12-16

Végre igazán kedvezett az időjárás szombaton, így zsúfolásig megtelt advent harmadik gyertyájának meggyújtására a Kossuth tér. A délután érdekessége, hogy a lengyel nemzeti televízió, a TVP Polonia is készített egy összeállítást a Szolnokon zajlól, a helyi lengyel kisebbséghez kapcsolódó eseményekről.

Szolnoki csipkecsokoládé

2017-12-14

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Utolsó idei ülését tartotta a közgyűlés

2017-12-14

Ünnepi pillanatokkal indult Szolnok önkormányzatának idei utolsó közgyűlése. A Szeretet házhoz megy program immár hagyományos a megyeszékhely életében, ekkor a város rászoruló családoknak juttat többek között tartós élelmiszert tartalmazó csomagot. Az ajándékot középiskolás diákok viszik el a címzetteknek, őket indította útnak Szalay Ferenc polgármester a közgyűlés elején.

Jobbnál-jobb ötletek a diákközgyűlésen

2017-12-13

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

Folytatódnak a járdafelújítások a Széchenyi lakótelepen

2017-12-12

A tél sem akasztotta meg a Széchenyi lakótelepen egymást követő beruházásokat, fejlesztéseket. A múlt héten kezdődött el, s várhatóan e hét végére már be is fejeződik a járdafelújítás a Széchenyi körút Győrffy István út előtt haladó szakaszán – tájékoztatott Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.