Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Nehéz helyzetük ellenére is jól teljesítenek

2017-12-07

Büszkék lehetnek eredményeikre azok a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, akiket csütörtökön  köszöntöttek a városháza dísztermében. A fiatalokat Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária kormánymegbízott méltatta, az ünnepi műsorban a Fiumei Úti Iskola diákjai szerepeltek.

Fontos élni a tanulás adta lehetőségekkel, mert ezzel lehetőség nyílik a hátrányos helyzetből való kitörésre, a társadalomban való boldogulásra. Mindezért tenni kell, kitartóan és szorgalmasan tanulni, de meglesz az eredménye – mondta Szalay Ferenc, hozzátéve, hogy a város tudatosan támogatja a halmozottan hátrányos helyzetű, de jól teljesítő fiatalokat.

A jó hír – szólt a diákokhoz dr. Kállai Mária -, hogy álmaitok teljesülhetnek, de mindezért tenni kell! Helyzetetekből adódó hátrányotok leküzdhető: a siker receptje az áldozatos, kitartó tanulás, melynek segítségével az élet számos területén találhatjátok meg számításotokat.

A díjazottak szociálisan hátrányos társadalmi réteghelyzetű, a 2017 évben példaértékű tanulmányi-, sport és közösségi teljesítményt nyújtó, Szolnok városi általános-, és középfokú oktatási intézményekben tanulók. A város Integrációs Munkabizottsága 12 éve kezdeményezte a halmozottan hátrányos helyzetű - különös tekintettel, a gyermekszegénységgel érintett - alap- és középfokú oktatási intézmények tanulóinak, a város integrációs törekvéseivel összhangban lévő kiemelkedő teljesítményének elismerését.

A 2017 évben rendelkezésre álló 750 ezer forintos keretből, 13 oktatási intézményből és 1 városi Tanoda programból felterjesztett 74 intézményi javaslatból, 65 fő - 48 fő általános-, és 17 fő középfokú - oktatási intézményben tanuló, szociális körülményei alapján halmozottan hátrányos helyzetű tanuló teljesítményét ismerték el az ünnepségen.

Olyan diákokét, akik tanulmányi előmenetelét szorgalom és folyamatos javulás jellemzi, tanulmányi átlaga általános iskolai tagozaton a 3,5; középfokon a 3,0 meghaladja, magatartása és szorgalma példaértékű, és/vagy közösségeikben kiemelkedő - szervező, kulturális, sport, illetve művészeti - tevékenységet végeznek, valamint eredményeikkel pozitívan hatnak a hátrányos helyzetű társadalmi réteghez tartozók társadalmi megítélésére, segítik a helyi közösség integrációs érdekeinek, és társadalmi felzárkózási lehetőségeinek érvényesülését.

Az oktatási intézmények javaslataiban megjelölt tanulók összetételében jelentős a felső-tagozaton, valamint a minőségi szakképzésben résztvevők aránya. A kiemelkedő tanulmányi és képességfejlődést mutató diákok körében az idei évben is jelen vannak az iskolarendszeren kívüli Tanoda Programokban részt vevők is..

Örvendetes, hogy azon oktatási intézmények, melyekben átlagot meghaladóan jelennek meg halmozottan hátrányos helyzetű, és szociális hátrányokkal küzdő tanulók, egyre nagyobb szerepet vállalnak az integrált oktatás, a köznevelési-, és közoktatási esélyegyenlőség, az értékközvetítés és a teljesítményértékelés rendszerszerű megteremtésében.

Az elmúlt 12 év bebizonyította, hogy a hátrányos helyzetű tanulók irányában is megnyilvánuló megkülönböztetett önkormányzati figyelem ösztönzően hat a lokális közösségfejlődésre és tudásalapú társadalom kialakulására. A település társadalmi felzárkózást támogató politikája nyomán erősödő hátránykompenzáló-, tehetséggondozó-, tanulási és szakképzési utak, mind magasabb szintű teljesítmények eléréséhez segítik hozzá Szolnok város diákjait.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Lengyel vendégek érkeztek advent harmadik gyertyájának meggyújtására

2017-12-16

Végre igazán kedvezett az időjárás szombaton, így zsúfolásig megtelt advent harmadik gyertyájának meggyújtására a Kossuth tér. A délután érdekessége, hogy a lengyel nemzeti televízió, a TVP Polonia is készített egy összeállítást a Szolnokon zajlól, a helyi lengyel kisebbséghez kapcsolódó eseményekről.

Szolnoki csipkecsokoládé

2017-12-14

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Utolsó idei ülését tartotta a közgyűlés

2017-12-14

Ünnepi pillanatokkal indult Szolnok önkormányzatának idei utolsó közgyűlése. A Szeretet házhoz megy program immár hagyományos a megyeszékhely életében, ekkor a város rászoruló családoknak juttat többek között tartós élelmiszert tartalmazó csomagot. Az ajándékot középiskolás diákok viszik el a címzetteknek, őket indította útnak Szalay Ferenc polgármester a közgyűlés elején.

Jobbnál-jobb ötletek a diákközgyűlésen

2017-12-13

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

Folytatódnak a járdafelújítások a Széchenyi lakótelepen

2017-12-12

A tél sem akasztotta meg a Széchenyi lakótelepen egymást követő beruházásokat, fejlesztéseket. A múlt héten kezdődött el, s várhatóan e hét végére már be is fejeződik a járdafelújítás a Széchenyi körút Győrffy István út előtt haladó szakaszán – tájékoztatott Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.