Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Életmentést tanul 1500 szolnoki diák

2017-12-06

Az országban is egyedülálló a kezdeményezés, melynek eredményeként ebben a tanévben ezerötszáz 9. évfolyamos diák részesül elsősegélynyújtó képzésben Szolnokon, a tervek szerint az oktatás a következő években is folytatódik. Szerdán a sajtó képviselői is bepillantást nyerhettek az ismeretek elsajátításának folyamatába a SZMSZC Pálfy-Vízügyi Tagintézményében. Az eseményen részt dr. Korcsmáros Ferenc az Országos Mentőszolgálat régióvezetője és a Szabó István alpolgármester.

Az elsősegélynyújtáson az ember élete múlhat, ezért fontos, hogy minél többen tisztában legyenek az elsősegélynyújtás alapjaival, s szükség esetén alkalmazzák is a tanultakat. Ennek apropóján Szolnok önkormányzata elsősegély-nyújtási alapismereteket képzés megszervezését vállalta a városban tanuló 9. évfolyamos diákok számára.

Az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a képzés lebonyolításáról.

A Műszaki Szakképzési Centrum tagintézményeiben 2017. november 13-án megkezdődött az alapszintű ismereteket biztosító képzés, december közepétől pedig a Tankerületi Központ intézményeinek osztályaiban kezdődik meg az oktatás. A Szolgáltatási Szakképzési Centrum tagintézményeiben a gyakorlati oktatáshoz igazodva folyik a képzés, a tanév végéig.

A programhoz csatlakozott a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is, ahol várhatóan 2018 tavaszán indul a képzés.

A program keretében több, mint ezerötszáz 9. évfolyamos diák vesz részt a 2x3 órás oktatásokon a 2017/2018. tanév végéig.

Az Önkormányzat biztosítja a képzés oktatóinak díját (2017/2018 tanévre vonatkozóan: 2017. költségvetési évben: 1.270.000 Ft; 2018. költségvetési évben várhatóan: 1.210.000 Ft), továbbá az oktatást segítő 2 db AMBU újraélesztő fantomot és 2 db TRÉNER defibrillátor készüléket vásárolt. (741. 680 Ft értékben)

A tematika kidolgozását és az elsősegély-nyújtási alapismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet JNSZ Megyei Kirendeltségének munkatársai végzik. (A Szolgáltatási Szakképzési Centrumban az intézmény szakoktatói végzik az oktatást a megadott tematika alapján)

Az ismeretanyag szerves részét képezi:

·          az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,

·         életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)

·          csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Lengyel vendégek érkeztek advent harmadik gyertyájának meggyújtására

2017-12-16

Végre igazán kedvezett az időjárás szombaton, így zsúfolásig megtelt advent harmadik gyertyájának meggyújtására a Kossuth tér. A délután érdekessége, hogy a lengyel nemzeti televízió, a TVP Polonia is készített egy összeállítást a Szolnokon zajlól, a helyi lengyel kisebbséghez kapcsolódó eseményekről.

Szolnoki csipkecsokoládé

2017-12-14

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Utolsó idei ülését tartotta a közgyűlés

2017-12-14

Ünnepi pillanatokkal indult Szolnok önkormányzatának idei utolsó közgyűlése. A Szeretet házhoz megy program immár hagyományos a megyeszékhely életében, ekkor a város rászoruló családoknak juttat többek között tartós élelmiszert tartalmazó csomagot. Az ajándékot középiskolás diákok viszik el a címzetteknek, őket indította útnak Szalay Ferenc polgármester a közgyűlés elején.

Jobbnál-jobb ötletek a diákközgyűlésen

2017-12-13

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

Folytatódnak a járdafelújítások a Széchenyi lakótelepen

2017-12-12

A tél sem akasztotta meg a Széchenyi lakótelepen egymást követő beruházásokat, fejlesztéseket. A múlt héten kezdődött el, s várhatóan e hét végére már be is fejeződik a járdafelújítás a Széchenyi körút Győrffy István út előtt haladó szakaszán – tájékoztatott Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.