Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Buru Györgyné és Dr. Nagyné Varga Ilona kapta az Adorján Ildikó-díjat

2017-11-09

Vannak, akik egész évben csendben, elhivatottan dolgoznak az elesettekért, a fogyatékosokért, a szegényekért, de van egy nap a naptárban, amikor őket ünnepeljük: november 12. világszerte a szociális munka napja. A városházán tartott ünnepségen ebből az alkalomból adták át csütörtökön a dr. Adorján Ildikó-díjat.

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben nevezte meg november 12-ét, a szociális munka napjaként, amely minden évben alkalom arra, hogy a szakterület felhívja a közfigyelmet a szociálisan elesettekre, a társadalmi kirekesztés tényére, valamint a szociális munka szerepére. A kezdetben civil szervezetek által szorgalmazott szakmai ünnepnapot Magyarországon először 2000-ben ismerték el kormányzati szinten.

A szociális területen dolgozók fokozottan ki vannak téve a stressznek, a mindennapos érzelmi megterhelésnek – mondta Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében. Éppen ezért fontos anyagi és erkölcsi elismerésük is. Ahhoz, hogy munkájukat hosszútávon is elhivatottan és lelkiismeretesen tudják végezni, belülről fakadó emberszeretet, hivatástudat és az átlagnál is nagyobb empátia szükséges.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007-ben a város szociális és gyermekjóléti intézményeiben tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül Pro Caritate Díjat alapított azok részére, akik a szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtottak.

A díj 2011-től dr. Adorján Ildikó nevét viseli. Dr. Adorján Ildikó a városunkban folyó karitatív tevékenység kiemelkedő alakja, a helyi civil érdekképviselet jeles személyisége, aki tagja volt a Szolnok Városi Civil Tanácsának, melynek delegáltjaként éveken keresztül közreműködött a város egészségüggyel, sporttal, szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága munkájában. Több évtizedes áldozatkész szociális és karitatív munkája, valamint emberi magatartása alapján méltónak bizonyult arra, hogy Szolnok városában a segítő munkát elismerő díj az Ő nevét viselje.

2017-ben „Adorján Ildikó” Díjban részesült:

Buru Györgyné, a Szolnoki Kistérség Egyesített Szociális Intézménye igazgatója

Buru Györgyné olyan intézménynek az igazgatója, amely 3 Idősek Otthonával, 1 Időskorúak Gondozóházával és 8 Gondozási Központtal rendelkezik, valamint 4 településen - Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Szászberek - alapellátási tevékenységeket lát el.

Szakmai vezetője a bentlakásos idősek otthonainak, időskorúak gondozóházának, alapellátás keretében a szociális étkeztetésnek, személyi gondozásnak, szociális segítésnek, nappali ellátásnak, falu és tanyagondnoki szolgálatnak, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak, megállapodás alapján gyermekélelmezés feladatának.

Az elmúlt évek során a bentlakásos ellátás átszervezése kapcsán nagy szakmai odafigyeléssel irányította a fenntartó által hozott döntések, határozatok végrehajtását.

Minden igyekezetével, lelkiismeretesen azon volt, hogy a szolnoki Eötvös téri és az Abonyi úti otthonokból átköltöző idősek a Vízpart körúti I. számú Idősek Otthonát otthonuknak tekintsék.

Ebben nagy segítség volt számára az otthonokban dolgozó nővérekkel és foglalkoztatókkal való jó együttműködő, minősége törekvő kapcsolata.

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által pályázaton nyert Kaán Károly úti Idősek Otthona férőhelyfejlesztése során kitartóan és céltudatosan mindent megtett azért, hogy a II. számú Idősek Otthona igényes, korszerűen kialakított, az ellátottak számára is szép és kényelmes legyen.

Az ellátottakhoz való emberséges és figyelmes megnyilvánulása, valamint a dolgozókkal kialakított együttműködő kapcsolata lehetővé tette, hogy a Vízpart körúton az otthonok és a központi irányítás kialakítása gyorsan és színvonalasan befejeződjön.

Nagymértékű szociális érzékenysége és emberszeretete hozzájárult ahhoz, hogy az idősek és a hozzátartozók elfogadják a változást és az új kialakult helyzetet.

Időt és fáradságot nem kímélve mindig készségesen rendelkezésre áll, ha az ellátottak és hozzátartozóik bármilyen ügyben megkeresik.

Örömmel veszi az új feladatokat, kihívásokat, ennek következtében alapos szakmai előkészítések után létrejött egy új VIII. számú Gondozási Központ, és az I. számú Időskorúak Gondozóháza. A létesítmények működésének beindítási munkálataiban eredménycentrikusan irányította, következetesen koordinálta és precízen vett részt.

Az intézménynél dolgozó szakmai munka ellátását segítő, kiegészítő tevékenységet végzőkkel munkakapcsolata dinamikus, pozitív gondolkodású.

Folyamatos magas szintű szakmai munkához ragaszkodóan fontosnak és nélkülözhetetlennek tartja a szociális szakemberképzést, és olyan rendezvények megtartását, amelyek a dolgozók elméleti és gyakorlati tudását magas szintre emeli.

Buru Györgynérendszeresen kezdeményezi és sikerre viszi az olyan programok megtartását, amelyek elősegítik az ellátottak és a dolgozók közötti kiegyensúlyozott, nyugodt, vidám alaptermészetű kapcsolat kialakítását.

Dr. Nagyné Varga Ilona, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatója

Dr. Nagyné Varga Ilona munkáságát nehéz feladat röviden összegezni, mert olyan személy szakmai életútját mutatjuk be, aki egyszemélyben egy szervezet vezetője, programjainak menedzsere, oktatója és olyan ember is egyben, aki tudását nem csupán helyi, de országos és nemzetközi szinten is kamatoztatja. Egy szakmailag kiválóan felkészült, kapcsolatait jól ápoló, tudatos vezető, aki innovatív személyiség is egyben.

Szakmai útjának meghatározó helyszíne volt a Tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium és Humán Szakközépiskola, ahol a középfokú óvónőképzés és a szociális asszisztens képzés szakmai tárgyainak oktatásában vett részt 1995-ig. Részese volt az első szociális asszisztens hallgatók útra bocsátásának is. Nyitott hozzáállásával, szakmai felkészültségével, töretlen lendültével a hallgatók iránti empátiájának köszönhetően gyorsan a fiatalok szívébe lopta magát.

1995-tól a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar Szociálpedagógiai Tanszék oktatói munkájában vesz részt óraadó tanárként: társadalom- és szociálpolitika, társadalomismeret gyakorlat, szociálpolitika színterei, non-profit menedzsment és gyakorlat, szociális munka időszerű kérdései témakörökben.

Szakmai tudásának elismeréseként 2009-ben a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke felkérte, hogy szociális intézmények menedzsmentje témakörben tartson előadásokat. Mindezek mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi

Forrásközpont keretén belül folyamatosan vesz részt szociális képzésekben, illetve 2010-ben az OFA Szocio-Téka Peremhelyzetű társadalmi csoportok társadalmi és munkaerőpiaci integrációja program keretében az oktatáson túl, a tananyagfejlesztésben is közreműködött.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatójaként 1995 áprilisa óta látja el a forrásközpont szakmai irányításához és projektek menedzsmentjéhez kapcsolódó feladatokat.

Szakmai irányításával a Közalapítvány 2004. június 1. óta működteti az Esélyek Házát, jelenleg Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat,

Kimagasló szakmai képességeit, tudását, projektmenedzseri képességeit számos projektben végzett munkája is alátámasztja.

Dr. Nagyné Varga Ilona elhivatott, korszerű tudással rendelkező, innovatív, kifogyhatatlan energiájú szakember. A Szolnok város szociális ellátórendszerének fejlesztése érdekében kifejtett több évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája alapján méltó az Adorján Ildikó-díj odaítélésére.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Lengyel vendégek érkeztek advent harmadik gyertyájának meggyújtására

2017-12-16

Végre igazán kedvezett az időjárás szombaton, így zsúfolásig megtelt advent harmadik gyertyájának meggyújtására a Kossuth tér. A délután érdekessége, hogy a lengyel nemzeti televízió, a TVP Polonia is készített egy összeállítást a Szolnokon zajlól, a helyi lengyel kisebbséghez kapcsolódó eseményekről.

Szolnoki csipkecsokoládé

2017-12-14

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Utolsó idei ülését tartotta a közgyűlés

2017-12-14

Ünnepi pillanatokkal indult Szolnok önkormányzatának idei utolsó közgyűlése. A Szeretet házhoz megy program immár hagyományos a megyeszékhely életében, ekkor a város rászoruló családoknak juttat többek között tartós élelmiszert tartalmazó csomagot. Az ajándékot középiskolás diákok viszik el a címzetteknek, őket indította útnak Szalay Ferenc polgármester a közgyűlés elején.

Jobbnál-jobb ötletek a diákközgyűlésen

2017-12-13

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

Folytatódnak a járdafelújítások a Széchenyi lakótelepen

2017-12-12

A tél sem akasztotta meg a Széchenyi lakótelepen egymást követő beruházásokat, fejlesztéseket. A múlt héten kezdődött el, s várhatóan e hét végére már be is fejeződik a járdafelújítás a Széchenyi körút Győrffy István út előtt haladó szakaszán – tájékoztatott Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.