Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Hídjaink

Hídjaink a Tiszán

Az első állandó Tisza-hidat Güzeldzse Rüsztem budai pasa építtette 1562-ben, tíz évvel az után, hogy a város török kézre került.  Az átkelő hossza 110 méter lehetett, a szélessége pedig 5,5 - 6 méter. Nem tudjuk, hogy mikor pusztult el, talán 1595 őszén, amikor a császáriak Szolnokot megostromolták. Az 1500-as évek legvégén épült új híd jobb oldali hídfője már nem a várhoz, hanem a városhoz vezetett. A két fahíd török kori cölöpjei 2003 nyarán a Tisza rendkívül alacsony vízállása miatt előbukkantak. Azonosításuk 2006-ban műszeres vizsgálatokkal és búvárrégészeti kutatásokkal történt. 

A török uralom alól 1685. október 18-án szabadult fel a város. Az utolsó szandzsákbég, Musztafa menekülése előtt felgyújtatta a várat, a várost és a Tisza-hidat. Ezután még sokszor újjáépítették, és háborúk, természeti katasztrófák újra és újra megrongálták, elpusztították. 

Utolsó előtti fahidunkat 1849. március 5-én a szolnoki csatában a császári haderő lőtte, hogy Vécsey Károly honvédjeinek átkelését megakadályozza. Egy gránát a híd egyik oszlopának víz alatti részébe csapódott, de nem robbant fel. 2006-ban ezt a beágyazódott lövedéket is felszínre hozták.

Utolsó fahidunkat 1909-ben a jeges ár sodorta el. 1911-ben átadott vashidunkat 1944-ben, a visszavonuló németek robbantották fel (az összes többi hidunkkal együtt). A jelenleg álló hidat négyszáz évvel az első cölöphíd megépítése után, 1963-ban adták át a forgalomnak. A híd lábánál 1979-ben avatták fel Lajos József Tiszai hajósok című domborművét, amelynek kőbe vésett életképei a nehéz munka mozzanatait örökítették meg. 

Harc a folyóval

Érdemes felidézni, hogy a Tisza 2000. április 19-én évszázados rekordot megdöntő, 1041 centiméteres vízállással tetőzött. A gátak átszakadása esetén Szolnok mellett több kisebb település is víz alá került volna. Az igazán nehéz időszakban több ezren dolgoztak a gátakon: a vízügyesek mellett katonák, katasztrófavédők, tűzoltók, szolnoki polgárok  és az ország legkülönbözőbb részeiből érkezett önkéntesek. 

Tiszavirág – kerékpáros és gyaloghíd

A parton végigsétálva a Tiszavirág hídhoz érkezünk. Ez egy kerékpárúttal ellátott gyaloghíd, amely az első világháborús emlékműnél lévő teret – a Tiszai hajósok terét -  köti össze a Tiszaligeti Termálstrand főbejáratával. Teljes hossza 444 méter, szélessége 5 méter: Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja.  A Tiszavirág híd, amely bekapcsolja a Tiszaligetet a  város vérkeringésébe, Szolnok új szimbóluma.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app