Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

A szolnoki toronyház

A szolnoki 24 emeletes toronyház

A szolnoki pályaudvar előtt álló, 81 méter magas, 24 emeletes magasház a Magyarország akkor legmagasabb lakóházaként 1975-ben épült (ezt a címet a következő évben a pécsi magasház elhódította, 1989 óta lakatlan), sőt Európa legmagasabb panelépülete is. Tervezője Liszkai Károly, az épület előtti tér Kovács Dezsőné (ÉSZAKTERV) munkája.

 

A szolnoki toronyház csúszózsaluval épült, a Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. A csúszózsaluzási eljárást 1913-ban az USA-ban a szabadalmaztatták, ezzel lehetővé vált a kémények és silók, később épületek szerkezetépítése folyamatos betonozással, másfél méter magas, függőlegesen mozgatott zsaluzó köténnyel.

Érdekesség, hogy a házban lévő 2 személy- és 1 teherlift csak a 22. emeletig megy fel, onnan már csak gyalog lehet továbbmenni. A 23. emeletén található az Uránia Csillagvizsgáló és a valóságban nincs 24. emelete (ugyanis eredetileg magasföldszinttel készült). 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app